Projekt ukončen, aktivity sítě pokračují
Projekt Mezioborová síť udržitelného rozvoje byl úspěšně ukončen 30. 4. 2014, aktivity sítě však nadále pokračují.
Tyto původní stránky projektu budou aktualizovány pouze ve výjimečných případech, pro pokračování aktivit je třeba přejít na následující webové stránky:
Regionální centrum expertízy Česko - pro další spolupráci subjektů v Česku
COPERNICUS Alliance - pro mezinárodní spolupráci
Mezinárodní projektu UE4SD (běžel v letech 2013-2016)
Recenzovaný časopis Envigogika
Interaktivní semináře se studenty: Local Economic Alternatives and Systems
V rámci rozvíjení dlouhodobé spolupráce s Local Food Links (Bridport, West Dorset, Velká Británi) proběhl na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v podzimním semestru 2011, 2012 a 2013 týdenní interaktivní seminář pod vedením zahraničních odborníků Tima Crabtree a Daniela Keeche. Tématem kurzů bylo sociální podnikání a implementace ekonomicko-organizačních struktur, které zkracují vzdálenost mezi producenty a spotřebiteli potravin. Semináře proběhly v anglickém jazyce a byly otevřeny všem studentům Masarykovy univerzity.
Více informací o obsahu kurzů:
Lektoři kurzu mají bohaté a dlouholeté zkušenosti s iniciativami zaměřenými na lokální potraviny v prostředí Velké Británie a to jak v praktické, tak teoretické rovině. Vykreslení zkušenosti z rozvoje Local Food Links (zaměřené na lokální potraviny) a souvisejících organizací, které se zabývají komunitním financováním či obnovitelnými zdroji energie, posloužily v kurzu jako výchozí bod pro teoretičtější zkoumání problémů spjatých s globální ekonomikou potravin. Tyto problémy zahrnují například vyčerpání zdrojů, znečištění životního prostředí, spekulace s půdou a komoditami, sociální nerovnosti či zdravotní problémy. Kurz dále nabídl přehled praktických mechanismů a struktur, které by mohly být použity při rozvoji lokálních potravinových systémů, které by byly udržitelnější, odolnější vůči vnějším vlivům a spravedlivější. Na základě kurzu by tedy studenti měli zvládnout porozumět podstatě systémů zaměřených na místní jídlo, stejně jako problémům souvisejících s globálním obchodem s potravinami a zemědělskými komoditami. Dále si osvojit základy systémového myšlení při jeho aplikaci na rozvoj lokální ekonomiky, pochopit důsledky environmentálních limitů pro ekonomický systém a vysvětlit sociální, ekonomické a environmentální výhody aktivit na místní úrovni. Dále také pochopit základní povahu sociální ekonomiky, včetně organizačních struktur, financování, řízení, hodnotového pozadí a role spolupráce a sekundárních, podpůrných struktur.